Vilket tryck ska jag ha i mina dämpare?

• Cirka 20-30% sag brukar man säga, men vad är då sag för häftig teknisk term tänker du?

Du har säkert märkt att det sitter en liten o-ring på dina dämpare. Denna fyller ingen teknisk funktion, utan finns bara där som en indikation för hur mycket av din slaglängd du använder.

Sag är en term som betyder hur mycket dämparen sjunker ihop när du bara sitter på cykeln med stötdämpningen i helt öppet läge. Här vill vi alltså att den sjunker ihop 20-30% av den totala slaglängden för att ge en bra grundinställning.

Ju mer erfaren du blir som cyklist, desto mer nörd kommer du att bli på inställningen av dina dämpare. Använd dessa o-ringar till din fördel, om du ser att den bara ligger på halva slaglängden när du varit ute och kört din favoritrunda, då har du för högt tryck. Om den istället går i botten, då har du för lågt tryck. Experimentera fram och tillbaka med lufttrycket tillsammans med returinställningen tills du hittar något som passar just din cykling!